Feest in Dorkwerd: zonthermiepark officieel geopend

Op donderdag 15 mei was het feest in Dorkwerd! Onder grote belangstelling is daar het grootste zonthermiepark van Nederland officieel geopend.

Middle section

Dat je met een voormalig grond- en baggerdepot iets heel innovatiefs kunt doen, bewijst de aanleg van een zonthermiepark in het Groningse Dorkwerd. Hier vormt het depot de basis voor het grootste zonthermiepark van Nederland. Door de intensieve samenwerking tussen Novar, WarmteStad, TVP Solar en K3 is het zonthermiepark er gekomen. De officiële opening markeert dan ook een nieuwe stap op weg naar een duurzame toekomst.

Zonthermiepark is belangrijke mijlpaal in de energietransitie

Er is de laatste jaren hard gewerkt aan de bouw van het zonthermiepark. Door natte periodes in 2024 was het terrein langere tijd niet goed begaanbaar waardoor de bouw vertraging heeft opgelopen. Maar deze week is het dan zover en hoe! De opening van het zonthermiepark is een belangrijke mijlpaal in de Nederlandse energietransitie.

Tijdens de opening spraken onder andere René Paas (Commissaris van de Koning) en wethouder Eelco Eikenaar over het belang van deze ontwikkeling voor Groningen en de energietransitie. De middag begon met een podiumgesprek over het ontwikkelproces van het zonthermiepark door Jelmer Pijlman (directeur Novar), Jan Willem van de Kamp junior (bestuurder K3), Dick Takkebos (directeur WarmteStad) en Piero Abbate (directeur TVP Solar).

Samenwerken aan energie voor Groningen

Met Novar hebben we in 2018 samen met de provincie Groningen afspraken gemaakt over de doorontwikkeling van het depot voor de aanleg van een zonthermiepark. Het initiatief voor een zonthermiepark op het baggerdepot is ontstaan uit een warmtevraag van WarmteStad. WarmteStad is het duurzame nutsbedrijf van de gemeente Groningen en Waterbedrijf Groningen dat aan bedrijven en inwoners van de stad duurzame warmte biedt. Het zonthermiepark levert straks via WarmteStad duurzame warmte aan bedrijven en inwoners van de stad Groningen.  Dick Takkebos van WarmteStad: “Zo’n 2.600 woningen ontvangen de komende jaren warmte uit het warmtenet. Het zonthermiepark draagt bij aan een CO2-neutraal én aardgasvrij Groningen.”

Gebouwd op een voormalig baggerdepot

Het zonthermiepark ligt op een bijzondere locatie: een voormalig baggerdepot, dat eerder is aangelegd door Grondbank GMG – een dochteronderneming van de K3 organisatie. Sinds 2006 was het depot een belangrijke toepassingslocatie voor het baggerproject Winschoterdiep en voor enkele grote projecten in de stad Groningen. In 2020 is het depot afgerond. Wat ooit begon als opslag voor baggerspecie, is nu een plek waar duurzame warmte wordt opgewekt voor duizenden huishoudens in Groningen. Een mooi voorbeeld van hoe we grond opnieuw waarde geven.

Trots op het resultaat

Wij zijn trots op de bijdrage die wij met K3 en Grondbank GMG hebben kunnen leveren aan dit bijzondere project. Het laat zien wat er mogelijk is als we samen werken aan een duurzame leefomgeving, met oog voor zowel de toekomst als het verleden van een gebied.

Grote, complexe en innovatieve projecten van de grond krijgen

Als gebiedsontwikkelaar werken we graag aan innovatieve projecten. Onze brede kennis van gebiedsontwikkeling is dan ook de basis geweest van het succes voor de ontwikkeling van het grootste zonthermiepark van Nederland. Wij hebben gezorgd voor het planvormingsproces en het vergunningentraject. Bij K3 kunnen we grote, complexe en innovatieve projecten van de grond krijgen. Dat doen we door samen met alle betrokkenen te kijken naar wat een gebied nodig heeft. Je kunt een gebied bijvoorbeeld alleen volleggen met zonnepanelen, maar beter is om te kijken hoe je functies kunt combineren.

Daar krijgen we energie van!

Vivian van de Kamp (K3)

“Ik ben er trots op dat wij met onze kennis en kunde op het gebied van gebiedsontwikkeling een bijdrage hebben geleverd aan dit innovatieve project. De sleutel bij alles wat we doen is integraal kijken naar wat een gebied nodig heeft. En dat samen met de samenwerkingspartners en de omgeving uitwerken tot een nieuw inrichtingsplan. Daar krijgen we energie van, in dit geval letterlijk.”

Duurzame energie combineren met natuurontwikkeling

Het zonthermiepark levert niet alleen een bijdrage aan duurzame warmte voor het Groningse warmtenet. Het park is ook zo goed mogelijk landschappelijk ingepast om de ecologie te verbeteren. Het totale gebied is 22 hectare groot. Daarvan is 12 hectare voor het zonnepark gebruikt. De overige 10 hectare is ingericht als natuurgebied. Ecologen, de imkervereniging ‘Bij-o-divers’ en bewoners hebben samen nagedacht over de ecologie in het totale gebied. Zo zie je dat je voor lokale grond die ergens anders niet meer in gebruik is een mooie toepassing kunt vinden. In Dorkwerd een ondergrond waarop duurzame energie én natuur de ruimte krijgen.