Middle section

In Marum, in de Groningse gemeente Westerkwartier, creëren we door verondieping van plas Trimunt een geschikte plek voor de ontwikkeling van flora en fauna. Fractieleden van GroenLinks Westerkwartier Henk Bakker en Klaas-Wybo van der Hoek brachten onlangs een bezoek om de werkzaamheden te aanschouwen.  

Images
Placeholder image
Placeholder image
Placeholder image
Placeholder image

Inrichtingsplan voor natuurontwikkeling

De zandwinning zoals die in het verleden plaatsvond, heeft een plas van circa 14 hectare opgeleverd die op verschillende plaatsen een diepte van 14 meter bereikt. Ook zijn er steile oevers ontstaan; de diepte en de steile oevers zorgen ervoor dat er beperkte mogelijkheden zijn voor de ontwikkeling van natuur. Door delen van de plas te verondiepen, maken we de plas deels minder diep en leggen we flauwere oevers en drie eilandjes aan. Met deze maatregelen wordt het gebied aantrekkelijk voor flora en fauna. Tegelijkertijd komt er een geluidswal langs de A7. De geluidswal is bedoeld voor de bescherming van het natuurgebied in wording. Het gebied kan zo een stiltegebied worden waar met name vogels van kunnen gaan profiteren.

Fase 1 in 2021 gereed

De oplevering van de zone met de eilanden – fase 1 van de natuurontwikkeling – staat gepland voor 2021. De natuurontwikkeling zou volgens plan al in 2020 klaar zijn. “We lopen helaas achter met de werkzaamheden. Vanwege de coronamaatregelen, maar ook door met name de landelijke PFAS-norm. Hierdoor hebben we de werkzaamheden een jaar moeten stilleggen”, aldus Ronald en Thomas. De ontwikkeling van de zuidkant – fase 2 – zal nog zo’n vijf jaar in beslag nemen.

Wens om te wandelen en fietsen langs rand natuurgebied

Tijdens het werkbezoek kwamen nog enkele suggesties van GroenLinks naar voren. Henk Bakker: “Langs de rand van het natuurgebied zou er mooi gewandeld en gefietst kunnen worden. En we vinden het plan van de ontwerpers om nog een lage geluidswal aan de zuidwest kant aan te leggen, heel goed. Zo krijgen verschillende vogelsoorten meer kans en wordt het gebied beter beschermd. We zullen dit bepleiten bij de gemeente.”

Over Trimunt

Plas Trimunt ligt op de grens van Groningen en Friesland, pal langs de A7 bij afslag Friesche Palen. Na de zandwinning hebben wij in overleg met de direct betrokken partijen (provincie Groningen, gemeente Marum, Staatsbosbeheer en waterschap Noorderzijlvest) een plan opgesteld om de plas te verondiepen en zo de natuurwaarden te vergroten.

Meer informatie

Benieuwd waarom wij plassen verondiepen, hoe we dat doen en wat er allemaal bij komt kijken? Lees er meer over in de leaflet via de link hieronder. Wilt u meer weten over het project of over verondieping? Dan kunt u contact opnemen met Ronald Agelink via 06 52 39 45 13 of via r.agelink@grondbankgmg.nl.

Wij leiden u graag rond

Op onze werken is eigenlijk iedereen welkom en laten we u graag zien wat we doen. Bent u inwoner en heeft u vragen? Wij leiden u graag rond (na afspraak). Neem gerust contact op met Ronald Agelink.

Headerfoto: © GroenLinks Westerkwartier