Tweede compartiment Hooge Kampse Plas Groenekan feestelijk opgeleverd

zaterdag, 13 okt 2018
Middle section

Op donderdag 11 oktober is het tweede deel van de herinrichting van de Hooge Kampse Plas in Groenekan, vlakbij Utrecht, feestelijk opgeleverd. Tijdens een bijeenkomst bij de plas met daarbij onder andere het Utrechts Landschap, Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden en leden van de klankbordgroep werd stilgestaan bij deze nieuwe mijlpaal.

Natuurwinst

In mei 2010 is K3Delta in samenwerking met Utrechts Landschap gestart met de verondieping en herinrichting van de Hooge Kampse Plas in Groenekan. In en rond plas worden ecologische en maatschappelijke doelen met elkaar verbonden. GrondbankGMG, onderdeel van de K3 organisatie, dekt de van oudsher aanwezige vervuilde bodem af, maakt de plas ondieper en legt eilanden aan. Daarmee wordt de Hooge Kampse Plas een schitterende locatie met een flora en fauna waar iedereen volop van kan genieten.

Het compartiment dat nu is opgeleverd, is de afgelopen jaren drooggepompt om de bovenlaag te laten 'rijpen'. Door weer en wind is een draagkrachtige korst gevormd, waardoor het terrein begaanbaar is geworden voor graafmachines. De ondergrond is in het najaar van 2017 gerealiseerd. Vervolgens zijn er eilanden aangelegd, inclusief een zanderige bovenlaag, en is het compartiment weer onder water gezet. Inmiddels is de natuurontwikkeling flink op gang gekomen. Zo is er aan de oever langs het fietspad een brede strook Grote Lisdodde opgekomen. 

Vervolg

De komende anderhalf jaar wordt er nog gewerkt aan het zuidelijke deel van de plas. In 2020 ronden we de werkzaamheden af. Meer informatie over de werkzaamheden leest u op de projectpagina.

Images

Wij zijn u graag van dienst